Menu

Wie zijn wij

De Klinge is een kleine deelgemeente van Sint-Gillis-Waas in de provincie Oost-Vlaanderen vlakbij de Nederlandse grens.

Klein en bij velen onbekend, maar toch mooi. Immers aan natuurschoon ontbreekt het absoluut niet. Een wandelaar die er geweest is, is aangenaam verrast en komt zéker nog eens terug.

Monumenten en toeristische bezienswaardigheden zijn echter zeldzaam in ons dorp.

Wie echter van ver komt en van een wandeltocht bij Wandelclub Gasthofstappers een toeristische uitstap wil maken, kunnen wij het volgende aanraden: de middeleeuwse vestingstad “Hulst / Nederland” ligt op slechts 5 km afstand van De Klinge. Met zijn aangename sfeer, uitnodigende terrasjes, vele winkels (open op zondag!!), tal van bezienswaardigheden, is deze stad zeker een bezoekje waard. Dit is een ideale combinatie voor de korte afstandswandelaars om daarna in groep te kuieren door dit gezellige stadje.
Wij zijn bereikbaar via: E17 – afrit 14 – richting Hulst (Nl) volgen, of via N49/E34 – afritten 10 of 11 – richting Sint-Gillis volgen

Onze Club telt méér dan 200 actieve leden die regelmatig deelnemen aan georganiseerde wandeltochten en allerlei andere clubactiviteiten.

De club richt jaarlijks zelf ook een 5-tal wandelingen in. Deze situeren zich hoofdzakelijk in de prachtige natuurgebieden "De Stropers" en het mooie ongerepte waterwingebied op Nederlandse bodem (zie hierna).

Hou je van de natuur... Wandel je graag... Wil je nieuwe streken en mooie domeinen ontdekken... Vind je het tijd om wat méér te bewegen...

Kom dan gerust eens een kijkje nemen!!

Parkoers van onze wandelingen

Alle afstanden krijgen ruimschoots hun deel van de verscheidenheid aan natuurschoon dat wij te bieden hebben!

het beboste waterwingebied
Dit prachtige bosgebied was vroeger een duinengordel, die de natuurlijke begrenzing van de Schelde vormde. De duinen zijn verdwenen, maar de bodem (= duinenzand) is nog steeds zéér waterdoorlatend. Dit betekent dat wij zelfs bij regenweer een “voetdroog” parkoers kunnen aanbieden.

het Stropersbos
Dit uitgestrekte bosgebied is een beschermd natuurgebied .
De plantenliefhebber zal hier zeker ogen tekort komen. In dit bos treft men immers een prachtige verzameling aan van inheemse planten. De bescherming ervan wordt gewaarborgd door verschillende lokale natuurverenigingen en door de regering.

Monumenten in onze dorpskern

De Klompenmaker

Dit beeld verwijst naar de periode waarin de meeste Klingenaren klompenmakers waren. Dit was vroeger immers de belangrijkste industriële activiteit in De Klinge.
Dit monument bevindt zich op de rotonde bij het binnenrijden van het dorp.

Klompenmaker

De Reynaertbank

De bank bevindt zich vlak bij het beeld van “De Klompenmaker” en verwijst naar het verhaal “Van den vos Reynaerde”, dat velen kennen van de lessen Nederlands op school.

Reynaertbank

De toeristische wegwijzer

Deze bevindt zich op het dorpspleintje voor de kerk onder de vrijheidsboom. Een belangrijk detail is het klompje bovenaan, dat verwijst naar het klompenmakersberoep. De wegwijzer werd geschonken door de gemeentelijke folkloregroep “De Klomp”.

Toeristische wegwijzer

Het Smokkelaartje

Dit beeldje werd onthuld op 30 september 2000 en bevindt zich op de parking van onze startzaal. “Smokkelen” was hier, vlak bij de Nederlandse grens, een ernstige bedrijvigheid. Via allerlei smokkelpaadjes in de bossen werd ontsnapt aan de controles van douane en werden boter, kaas, … overgebracht. Sommigen waren hier zo bedreven in dat ze werkelijk een zeer goed renderend handeltje hadden.
Enkele van onze clubleden kunnen hier boeiende verhalen over vertellen.

Smokkelaartje

Het Molenmonument

Ooit stond op deze plaats de windmolen, die het ganse dorp van meel voorzag. De Klingenaren waren bijzonder trots op hun molen. Daarom werd dit monument opgericht.

 

Molenmonument

De Dodendraad

De dodendraad was een elektrische versperring aan de grens tussen België en Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.Het was de grens tussen oorlog en vrede. De hoogspanning op de draad maakte de versperring levensgevaarlijk, vandaar de benaming "Dodendraad".

 

 

Het kruisbeeld van de "Lachende Christus"

Volgens overleveringen werd het kruis gemaakt in Frans-Vlaanderen.
Het beeld staat nu op de hoek van de Heidestraat en de Sint-GIllisstraat, en werd daar geplaatst rond 1670 in het bijzijn van honderden sansculotten, jonkers en ruiters met hoge hoeden, en andere minder welkome lieden.

Toen de Marseillaise werd gezongen begon Onze-Lieve-Heer te lachen om zoveel mascarade en schijnheiligheid.

 

Klingspoor

Op de spoorlijn "Mechelen - Terneuzen" was het grensstation van De Klinge heel belangrijk. Hier werden de stoomlocomotieven voorzien van water en cokes, werden er grenscontroles uitgevoerd, werd er geladen en gelost, werden dieren in quarantaine geplaatst,  .........

Op de plaats van het station is nu de toeristische site "Klingspoor" ingepland, waar de bezoeker kan kennismaken met vier verschillende erfgoedthema's : spoor , natuur, klompen en grens.

 

 

Controleposten

Op al onze controleposten zullen onze medewerkers met veel plezier de wandelaars ontvangen. Aan democratische prijzen zijn er allerlei dranken en hapjes te bekomen.

Aanmelden

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?